|
|
|
In het jaar 2000 is Livar een samenwerking gestart met de abdij om op een maatschappelijk verantwoorde manier varkens te hoeden en vlees van de beste kwaliteit te produceren voor de top van de markt.
Al snel bleek de capaciteit van deze bijzondere locatie te klein om te voldoen aan de vraag. Omdat er helaas te weinig kloosters en te weinig monniken zijn is Livar met steun van de monniken op zoek gegaan naar andere bijzondere locaties waar de Livarvarkens op een net zo dierwaardige manier kunnen worden gehouden. |
|
|
|
|
Opvoeding
Eén van de unieke kenmerken die het Livarvlees onderscheidt van ander vlees is de bijzondere leefwijze van het Livarvarken.
De oorsprong van de kloostervarkens, zoals de Livarvarkens ook wel worden genoemd, ligt op de eeuwenoude kloosterboerderij van Abdij Lilbosch in Echt en de samenwerking met enkele Limburgse varkenshoeders
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Het Livarvlees is doorregen met vet. Vet is de smaakdrager van vlees en geeft het Livarvlees een sterke, aangename en natuurlijke smaak.
Bovendien kent het bij de bereiding nauwelijks
gewichtsverlies waardoor het vlees heel mals en sappig blijft. De Livar varkens doen zeer zeker niet onder voor de beste scharrelvarkens uit Spanje of Italië.
Livarvlees is authentiek, ambachtelijk en eerlijk.
|
Floris Roijen, Restaurant Senzo Echt
|
|
Er is weer varkensvlees dat smaak heeft.
De maaltijd van deze bijzondere varkens bestaat uit vers geteelde Limburgse granen.
En dat proef je
Het huisvarken Lee is met een gewicht van 316 kg is de blikvanger van de zorgboerderij
|
|
|
|
Zorgboerderij de Meysebergh, Hunsel
|
|
De stallen zijn ruim opgezet met veel daglicht, en de varkens kunnen vrij rondlopen. Lekker buiten in de modder of binnen op het droge strooi. |
|
|
|
|
|
|
|
Foto Roos Brewer |
|